Tagság

tagsag

 

Munkacsoportunk tagjainak többsége a Debreceni Egyetemen végzett pszichológus vagy klinikai szakpszichológus, de vannak közöttünk pszichiáter szakorvosok is. Néhány csoporttagunk kutatások révén kapcsolódik munkaközösségünkhöz.

A megalakulás előzményei

A borderline személyiségzavarral és gyermekkori traumatizációval kapcsolatos elméleti és empirikus kutatások mellett (melyek alapkövét Kuritárné dr. Szabó Ildikó borderline személyiségzavarról szóló monográfiája fektette le 2008-ban), a gyakorló klinikusokban megjelent az igény, hogy hivatalos képzéseik befejezte után is szupervíziós segítségben részesülhessenek nehéz eseteik kapcsán. Így „alulról jövő" kezdeményezésként sok évvel ezelőtt létrehoztunk és folyamatosan működtetünk egy szupervíziós csoportot, mely szakmailag igényes és egymást támogató közösséggé fejlődött.

Szakmai háttér

A munkacsoport szemlélete arra a tudásanyagra alapoz, mely a Debreceni Egyetem Egészségpszichológia mesterképzésének, valamint a Klinikai- és mentálhigiéniai szakpszichológus képzés kurzusainak tananyagát képezi, illetve olyan pszichoterápiás módszerek formálják, mint a Katathym imaginatív Pszichoterápia, DBT (Dialectical Behavior Therapy), KVT (kognitív viselkedésterápia), ego-state, EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), ACT (Acceptance and Commitment Therapy), TFP (Transference focused psychotherapy), mindfulness (tudatos jelenlét) és pszichodráma.

A munkacsoport figyelemmel követi a komplex traumatizáció áldozatainak felismerésére és kezelésére alkalmas legújabb pszichoterápiás szemlélet és módszertan alakulását, és ennek során bekapcsolódik a traumaterápiával dolgozó külföldi kollégák hihetetlen szellemi pezsgést nyújtó, elkötelezett és emberséges, befogadó szakmai táborához. Ezekről a szervezetekről a Szakmai kapcsolatok oldal nyújt részletesebb felvilágosítást.

Hitvallásunk

A munkacsoport tagjai hisznek a borderline személyiségzavarban szenvedők és traumatizáltak gyógyíthatóságában. E betegek kötődési igényét és súlyos szenvedését tartjuk szem előtt, nem az agressziót és a határtartási problémákat hangsúlyozzuk. Ezeket inkább olyan veszélyeztető tüneteknek véljük, melyek csökkentése a pszichoterápiás folyamat során kiemelt jelentőségű. Továbbá fontosnak tartjuk a regresszív részekkel való kapcsolat felvételét (ezt szolgálja a módosult tudatállapot). E hosszadalmas és komplikált munka végzéséhez nélkülözhetetlennek tartjuk a szupervíziót és a szakmai továbbfejlődésünk biztosítását.

Elismertség

A munkacsoport tagjainak munkásságát a szélesebb szakmai közösség is elismeri.

2016-ban Nyírő Gyula díjjal tüntették ki a Kuritárné Szabó Ildikó, Tisljár-Szabó Eszter (2015): Úgy szerettem volna, ha nem bántottak volna, Oriold Kiadó, Budapest kötetet.

nyirogydij3

2017-ben Hollós István Díjat érdemelt Bélteczki Zsuzsanna (2016): A gyermekkori bántalmazás szerepe bipoláris affektív zavarban. Psychiatria Hungarica, 2016: 1, 40-51. publikációja a Psychiatria Hungaricában az elmúlt két évben megjelent legjobb cikkért.

IMG 2279belteczki